2024-09-27

Referat från ärtmiddagen 19 september

30 Gillesbröder hade samlats i Smålandsstugan den 19 september för höstterminens första ärtmiddag om Slottsskogen 150 år. Se även Slottskogshistoria - bildspel.

Kvällen inleddes med en minnesstund för gillesbrodern Håkan Arvidsson som gick bort den 23 juli. Håkan hade varit medlem i Gillet i mer än 30 år. Han har varit medlem i styrelserna för både Gillet och Sparkassan. Han hade ett särskilt intresse för att bevara och utveckla Smålandsstugan. Under några år var han vår stugvärd. Håkan deltog ofta på våra sammankomster. Han var en god berättare och har roat oss på många resor och ärtmiddagar. Vi saknar honom mycket. Vi hedrade minnet av Håkan Arvidsson med en tyst minut.

Därefter serverades måltiden, SOS, ärtsoppa och som avslutning pannkakor. Sven Wallerstedt och gästerna i Mors kammare anförde snapsvisorna. De nytryckta vishäften gjorde att sångerna klingade ovanligt högt och samstämt.

Efter kaffet presenterades den nya medlemmen Sven Möller bördig från Västbo. Han fick naturligtvis sin Gillesnål.

Jubileumsprogrammet finns på goteborg.se/slottsskogen
Därefter berättade skådespelaren Ulrica Flach om Slottsskogen under 150 år. Vi fick naturligtvis lära oss historien om hur Slottsskogen kom till och hur den har utvecklats till den oas den är idag. Vi fick många berättelser om det som har hänt i skogen. På ett mycket medryckande och charmigt sätt lyfte Ulrica fram hur mycket Slottsskogen, genom olika epoker, har betytt, för göteborgarna.

Kvällen avslutades, som vanligt, med ett stort tack till köks- och serveringspersonalen, som fick högsta betyg, och med Smålandssången. Nöjda och glada gick vi sedan ut i sensommarkvällen och blickade ut i Slottsskogen, som denna kvällen kändes ännu närmare våra hjärtan.

/Kenth Jendhammar